Rogaliki drożdżowe z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami.

Składniki

  • Składniki na rozczyn:
  • 5 dag drożdży świeżych
  • ½ szk. mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • Składniki na ciasto:
  • 4 szk. mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka całe
  • 1 ½ szk. mleka
  • Szczypta soli
  • ½ szk. kwaśnej śmietany
  • Składniki dodatkowe:
  • Powidła
  • 1 białko z jajka

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.

  3. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

  4. 5. Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
    6. Smacznego.

Składniki
  • Składniki na rozczyn:
  • 5 dag drożdży świeżych
  • ½ szk. mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • Składniki na ciasto:
  • 4 szk. mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka całe
  • 1 ½ szk. mleka
  • Szczypta soli
  • ½ szk. kwaśnej śmietany
  • Składniki dodatkowe:
  • Powidła
  • 1 białko z jajka
Składniki