Rogaliki drożdżowe z budyniem czekoladowym i truskawkami według Ewy Wachowicz

Rogaliki drożdżowe z budyniem czekoladowym i truskawkami według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Najlepiej smakują podane z herbatą. Przepis pochodzi z 424. odcinak programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 30 g drożdży
  • 1 niepełna szklanka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • nadzienie: 1 ½ szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 300 g truskawek
  • dekoracja: cukier puder

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. W reszcie rozpuścić budyń. Posłodzić ksylitolem. Dodać do gorącego mleka i ugotować. Dorzucić połamaną czekoladę. Wymieszać. Gdy czekolada się roztopi, odstawić do wystudzenia.

  2. Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wkruszyć drożdże. Wymieszać i zostawić na chwilę.

  3. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Zagarnąć nożem. Gdy powstaną kluchy, wyrobić ciasto.

  4. Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. Krążki podzielić na osiem równych wycinków.

  5. Na każdy trójkąt nałożyć trochę przestudzonego budyniu i truskawkę (jeśli owoce są duże można przeciąć je wzdłuż na pół). Zwinąć rożki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem.

  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane.

  7. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 30 g drożdży
  • 1 niepełna szklanka śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • nadzienie: 1 ½ szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 300 g truskawek
  • dekoracja: cukier puder
Składniki