Rogaliki

Rogaliki
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: joagula
Rewelacja :)

Składniki

  • 250 g, margaryny
  • 1/2 kg, mąki
  • 2, jajka
  • 5 dkg, drożdży
  • marmolada
  • 2 łyżki, cukru
  • trochę mleka
  • białko

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka, cukru i mąki. Całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. Mąkę, margarynę, jajka i wyrośnięte drożdże zagnieść i odstawić do lodówki żeby wyrosły (najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na całą noc). Z wyrośniętego ciasta wałkować koła, pokroić na trójkąty na każdy dać trochę marmolady i zwijać od szerokiej strony. Surowe rogaliki moczyć w białku i cukrze. Piec na 180st.C na złocisty kolor.

Komentarze do przepisu (2)

margo21 18 lutego 2011
Ja też lubię drożdżowe na zimno , rogaliki rewelacja!
agolinka2010 03 marca 2011
Pyszności.Rewelacyjne!
Składniki
  • 250 g, margaryny
  • 1/2 kg, mąki
  • 2, jajka
  • 5 dkg, drożdży
  • marmolada
  • 2 łyżki, cukru
  • trochę mleka
  • białko
Składniki