Rogaliki

Rogaliki
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Magda88
są pyszne i szybko znikają z talerza!:)))

Składniki

  • mąka, 60 dkg(4 szkl)
  • margaryna, 1 kostka
  • jajko, 1
  • cukier, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • mleko, pół szkl
  • drożdże, 10 dkg

Przygotowanie

  1. Margarynę z mąką i z jednym jajkiem siekamy nożem.Drożdże rozrabiamy z mlekiem,dodać wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.

  2. Formujemy wałek który dzielimy na 4-6 części będą mniejsze rogaliki,wałkujemy koło,dzielimy na osiem części do środka dajemy marmoladę,robimy rogale i pieczemy na złoty kolor,posypujemy cukrem pudrem. UWAGA: Nie czekamy do wyrośnięcia ciasta samo rośnie podczas robienia rogali.

Komentarze do przepisu (6)

tota 03 czerwca 2010
bardzo profesjonalnie zawinięte :-)
Konto usunięte 03 czerwca 2010
Rogaliki są fantastyczne, też takie robię
polkangaroo 06 czerwca 2010
Uformowane przepięknie, ja nie mam takiego talentu. Muszę poćwiczyć.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 60 dkg(4 szkl)
  • margaryna, 1 kostka
  • jajko, 1
  • cukier, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • mleko, pół szkl
  • drożdże, 10 dkg
Składniki