Rogaliki

Rogaliki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Delikatne i kruche, bardzo łatwe w wykonaniu. Bez jajek:)

Składniki

  • mąka, 40dkg
  • margaryna, 25dkg
  • drożdze, 5dkg
  • cukier, łyżka albo wcale
  • mleko, 2 łyżki
  • śmietana, 1 łyżka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie produkty wyrobić na stolnicy i włożyć na 4 godziny do lodówki (lub na 1 godzinę do zamrażalnika).

  2. Rozwałkować, wykrawać kółka szklanką i nadziewać. Ja jako nadzienie dałam dżem porzeczkowy z jabłkowym. Zlepić i posmarować jajkiem.

  3. Piec na złoto. Ja piekłam ok15-20min. w 190 stopniach.

Komentarze do przepisu (1)

dalijka 09 kwietnia 2010
właściwie najlepsze powidła:) tylko że akurat dżem miałam tylko:P a i pierwszą partię chyba za słabo... Czytaj całość »
właściwie najlepsze powidła:) tylko że akurat dżem miałam tylko:P a i pierwszą partię chyba za słabo skleiłam:)
Składniki
  • mąka, 40dkg
  • margaryna, 25dkg
  • drożdze, 5dkg
  • cukier, łyżka albo wcale
  • mleko, 2 łyżki
  • śmietana, 1 łyżka
  • szczypta soli
Składniki