Rogaliki

Rogaliki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Puszyste , delikatne, zachowujące świeżość , dla całej rodziny.

Składniki

  • Mąka pszenna - 50 dag + do podsypania
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Cukier waniliowy
  • Cukier kryształ - 3 łyżki
  • Drożdże - 50 g
  • Jogurt naturalny - 200 ml
  • Masło - 10 dag
  • Marmolada do nadziewania

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki , 1/2 jogurtu, dokładnie wymieszać , pozostawić 15 minut do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.

  2. Jajka , żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło które winno mieć temperaturę pokojową , ucierać dalej dodając resztę jogurtu. Dodać podrośnięte drożdże , stopniowo dodając przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od miski i będzie sprężyste.

  3. Pozostawić do wyrośnięcia około 45 minut , aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 4 części , każdą rozwałkować, podzielić na 8 części , na każdej ułożyć porcję marmolady.

  4. Uformować rogaliki , tak aby koniec znalazł się pod spodem. Tak kolejno ze wszystkimi częściami ciasta. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia , pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka roztrzepać i posmarować rogaliki.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut do dobrego zrumienienia.

Składniki
  • Mąka pszenna - 50 dag + do podsypania
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Cukier waniliowy
  • Cukier kryształ - 3 łyżki
  • Drożdże - 50 g
  • Jogurt naturalny - 200 ml
  • Masło - 10 dag
  • Marmolada do nadziewania
Składniki