rogaliki

rogaliki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
niestety nie marcińskie ale pyszne

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18 %
  • 250 g masła lub margaryny
  • marmolada/budyń/dżem/owoc
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. dowolne nadzienie – u mnie marmolada wieloowocowa Biedronka
    cukier puder do oprószenia rogalików na sam koniec jak ostygną

  2. Mąkę wraz z masłem oraz śmietanę zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć je w folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Po tym czasie wyciągnąć ciasto rozwałkować cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Wyciąć trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę lub krem czekoladowy lub budyń lub owoc i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki.
    Najlepiej na 30 minut przed pieczeniem schłodzić rogaliki w lodówce.
    Schłodzone rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 190-200st.C.
    Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Smacznego!

Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18 %
  • 250 g masła lub margaryny
  • marmolada/budyń/dżem/owoc
  • cukier puder
Składniki