Rogaliki

Rogaliki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Mdelicious
Puszyste i delikatne

Składniki

  • - 1kg mąki,
  • - 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
  • - 4 jajka,
  • - 4 Łyżki cukru,
  • - 1,5 kosti drożdży,
  • - 250ml śmietany 18%
  • nadzienie:
  • - powidła,
  • - starte jabłka

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy utarte drożdże oraz stopniowo jajka i śmietanę (procedura podobna, jak przy wyrabianiu kruchego ciasta). Ciasto wkładamy na przynajmniej 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu obsypujemy blat lub stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy formując koło. Przecinamy nożem, jak pizzę. Na każdy trójkącik u podstawy dodajemy nadzienie i zawijamy. Od szerszego do węższego końca. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po 10 minutach zalecam, by włączyć termoobieg. Po przestygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą.

Składniki
  • - 1kg mąki,
  • - 1,5 kostki margaryny do pieczenia,
  • - 4 jajka,
  • - 4 Łyżki cukru,
  • - 1,5 kosti drożdży,
  • - 250ml śmietany 18%
  • nadzienie:
  • - powidła,
  • - starte jabłka
Składniki