Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rodzynkowy piegusek"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5178
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5178
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut (bez chłodzenia rolady). 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 0,80 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Ubij, dosypując powoli cukier. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając ciasto łyżką. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Posyp rodzynkami (wcześniej możesz je namoczyć w rumie i dobrze osączyć). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Usuń pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwiń. Rulon odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając.
Połącz ją z twarożkiem i cukrem waniliowym. Odstaw na ok. 5 minut w chłodne miejsce. Ubij śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę wymieszaj z tężejącą masą serową.
Biszkopt delikatnie rozwiń. Równomiernie posmaruj przygotowanym kremem, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 1 cm z każdej strony). Ciasto ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na około 3 godziny. Ew. ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina