Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Risotto z pokrzywą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1061
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1405
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13035
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1061
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1405
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13035
Składniki
Bulion podgrzej. Cebulę i czosnek obierz z łupin, posiekaj. Listki pokrzywy dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj ryż oraz skórkę z cytryny. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż ryż się zeszkli. Następnie wlej wino i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Wlej 1 i 1/3 szklanki bulionu i gotuj risotto na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Wlej kolejną porcję bulionu (1 i 1/3 szklanki), delikatnie wymieszaj. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodaj ostatnią porcję bulionu i gotuj risotto do czasu, aż ryż będzie miękki, ale środek pozostanie odrobinę twardawy.
Na koniec wrzuć posiekane listki pokrzywy i gotuj jeszcze 1 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła, wymieszaj.
60 minut. Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie