Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Risotto z maślakami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Składniki
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 4,90 zł.
Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę, leciutko szklimy. Dodajemy osączone grzyby, mieszając, chwilkę podsmażamy.
Na dużej patelni rozpuszczamy resztę masła, wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy ryż. Na dość silnym ogniu, mieszając, smażymy ryż tak długo, aż zrobi się szklisty. Na koniec wlewamy białe wino, mieszamy i gotujemy na lekkim ogniu do chwili, aż ryż wchłonie cały płyn.
W tym momencie, nadal gotując na małym ogniu i delikatnie mieszając, by nie skaleczyć ziarenek ryżu, wlewamy cienkim strumykiem bulion. Gotujemy.
Gdy ryż jest miękki, dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Risotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 9,8 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 49 gŹródło: Rewia