Rewelacyjny deser z truskawkami-3 warstwy (trifle)

Rewelacyjny deser z truskawkami-3 warstwy (trifle)
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Składa się z galaretki z truskawkami, kremowego budyniu oraz bitej śmietany. Idealnie nada się na upalne, letnie dni.

Składniki

  • *z podanych składników wychodzi około 8- 10 pucharków WARSTWA BUDYNIOWA -750 ml mleka -0,5 szkl cukru -2 żółtka
  • -1 cukier waniliowy -50g masła -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 30% -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -1 łyżka żelatyny
  • WARSTWA TRUSKAWKOWA -ok 300g truskawek -2 galaretki truskawkowe -900ml wrzątku

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuszczamy z 900ml wrzątku, mieszamy i studzimy.



    Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki.

    Do każdego pucharka, szklanki wlewamy trochę zimnej galaretki, następnie wrzucamy trochę truskawek.

    Wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Do garnka wlewamy mleko, następnie dajemy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy i budyń. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając trzepaczką.

    Ten budyń ma być lekko lejący. Masę ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Gdy masa będzie się studzić polecam przemieszać ją kilka razy by nie tworzył się kożuch. Po schłodzeniu w lodówce budyń zgęstnieje.




    Przestudzoną masę dajemy na stężałą galaretkę z truskawkami i ponownie dajemy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy.

    Na masę budyniową wykładamy śmietanę

    Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe.

    Desery powinny postać w lodówce kilka godzin. Są po prostu pyszne :)




Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 14 czerwca
Fantastyczny deser, gratuluję :-)
KulinarnaChwila 14 czerwca
Pyszności:)
Składniki
  • *z podanych składników wychodzi około 8- 10 pucharków WARSTWA BUDYNIOWA -750 ml mleka -0,5 szkl cukru -2 żółtka
  • -1 cukier waniliowy -50g masła -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 30% -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -1 łyżka żelatyny
  • WARSTWA TRUSKAWKOWA -ok 300g truskawek -2 galaretki truskawkowe -900ml wrzątku
Składniki