Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ratatouille po prowansalsku"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5236
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5236
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 77
Składniki
Papryki przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych, po czym upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy przestygną, obierz je ze skóry i potnij na kawałki.
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w krążki. Zeszklij doprawione solą na rozgrzanej oliwie i zdejmij z patelni.
Cukinie i bakłażana potnij w plastry. Oprósz solą, poczekaj, aż puszczą sos i zetrzyj go ręcznikiem kuchennym. Podsmaż warzywa na oliwie.
Pomidora sparz, przelej wrzątkiem i obierz ze skóry. Również potnij w plastry.
Ułóż w okrągłym naczyniu żaroodpornym, tworząc kolorowego ślimaka. Całość polej gorącą oliwą wymieszaną z przyprawami i skórką otartą z cytryny.
Wstaw danie do piekarnika i piecz pod pokrywą ok. 40 minut. Gotowe udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj np. z bagietką.Źródło: Kurier TV