Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rarytas makowo-jabłkowy bez mąki"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 66
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 66
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Składniki
90 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-14 porcji
Mak zalewam 2 szkl. wody, gotuję kilka min, odsączam na drobnym sicie i mielę (można w blenderze). Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam i studzę.
Ustawiam miskę na małym garnku z wrzątkiem. Wbijam do niej jajka i ubijam je na parze, powoli dodając cukier, aż masa będzie puszysta. Dodaję mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam i wsypuję rodzynki.
Piekę w blaszce na pergaminie ok. 40 min w temp. 180oC. Studzę.
Kawałki czekolady rozpuszczam w mleku na parze. Polewam ciasto i je dekoruję.
Magdalena Imielińska z CiścaŹródło: Kobieta i życie