Rarytas makowo-jabłkowy bez mąki

Rarytas makowo-jabłkowy bez mąki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przepis wart wypróbowania: "Rarytas makowo-jabłkowy bez mąki"

Składniki

  • 300 g maku
  • 4-5  łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • polewa: 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ozdoby cukrowe

Przygotowanie

  1. 90 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-14 porcji

  2. Mak zalewam 2 szkl. wody, gotuję kilka min, odsączam na drobnym sicie i mielę (można w blenderze). Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam i studzę.

  3. Ustawiam miskę na małym garnku z wrzątkiem. Wbijam do niej jajka i ubijam je na parze, powoli dodając cukier, aż masa będzie puszysta. Dodaję mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam i wsypuję rodzynki.

  4. Piekę w blaszce na pergaminie ok. 40 min w temp. 180oC. Studzę.

  5. Kawałki czekolady rozpuszczam w mleku na parze. Polewam ciasto i je dekoruję.

  6. Magdalena Imielińska z Ciśca

    Źródło: Kobieta i życie

Składniki
  • 300 g maku
  • 4-5  łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • polewa: 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ozdoby cukrowe
Składniki