Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na rajską roladę, który to, jak zwykle, pochodzi z przepisów Siostry Anastazji.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7347
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 168
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 192
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7347
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 168
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 92
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 192
Składniki
Biszkopt orzechowy-Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.
Rolada-Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym i wyłożyć tarte jabłka. Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.
Masa-Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt orzechowy. Całość można polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce