Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kokosowy przekładaniec na słonych krakersach, z kremem na bazie budyniu śmietankowego.

Składniki

  • ok. 30 krakersów
  • 0,5l mleka
  • 150g wiórków kokosowych + do posypania
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3szkl. cukru
  • 120g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g

Przygotowanie

  1. Foremkę prostokątną o wymiarach ok. 11x19cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę krakersów, docinając je do wymiarów formy. Do rondla wlałam 300ml mleka. Dosypałam cukier i cukier waniliowy i razem zagotowałam, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do gotującego się mleka wsypałam wiórki kokosowe i razem gotowałam na małym ogniu, aż wiórki wciągnęły całe mleko. Powinno to trwać ok. kilkunastu minut. Do gorącej masy dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło. W pozostałym mleku rozprowadziłam proszek budyniowy i dolałam do masy kokosowej. Masę gotowałam na małym ogniu, stale mieszając, aż zrobiła się gęsta. Masę zestawiłam z ognia i odstawiłam na kilka minut. Następnie 1/3 masy rozsmarowałam na krakersach w formie. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Wyłożyłam kolejną porcję kremu, znów krakersy i na koniec pozostały krem. Wszystko posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia, a następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.

Składniki
  • ok. 30 krakersów
  • 0,5l mleka
  • 150g wiórków kokosowych + do posypania
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3szkl. cukru
  • 120g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
Składniki