Raffaello

Raffaello
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto z wiórkami kokosa. Ten kto zna, ten uwielbia!

Składniki

  • Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem: 0,5 mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • Posypka: 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
    Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
    Upieczone ciasto studzimy i dzielimy na dwie równe części.

  2. Krem:
    Dodajemy mleko, mąkę, cukier i gotujemy, szybko mieszając. Po wystudzeniu utrzeć margarynę i dodawać stopniowo budyń.

  3. Posypka:
    Masło przekładamy do rondla. Dodajemy cukier i rozpuszczamy. Wsypujemy wiórki i smażymy, aż wiórki ładnie się przyrumienią.
    Studzimy. Posypujemy wierzch ciasta.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 06 lipca
Pyszotka:))
Składniki
  • Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem: 0,5 mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • Posypka: 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Składniki