Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rafaello z likierem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Śmietankę i czekoladę umieszczamy w żaroodpornej misce. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ogrzewamy na parze tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Płynną czekoladę lekko studzimy.
Do letniej masy dodajemy masło, likier (lub rum) i ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na 35–40 minut wkładamy do lodówki, by masa zgęstniała.
Po tym czasie formujemy małe kuleczki, umieszczając w środku po jednym migdale bez skórki. Pralinki obtaczamy w kokosowych wiórkach i umieszczamy w papilotkach. Na dwie godziny wkładamy do lodówki.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,90 zł.
Wartość odżywcza 100 g pralinek 564 kcal Białko 9,3 g/Tłuszcz 41 g/Węglowodany 51 g.Źródło: Rewia