rafaello bez pieczenia

rafaello bez pieczenia
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: loboga
bez pieczenia, smacznie i szybko

Składniki

  • 1/2 l mleka, 0,5 l
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyzki
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej,, 2 łyżki
  • 1 mały cukier waniliowy, 1 opakow.
  • 1 szklanka cukru, 1 szkl
  • 5 opakow.herbatników, 5 opakow.
  • kostka margaryny, 1 kostka
  • 30 dag wiórek kokosowych, 30 dag
  • 2 żółtka, 2

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na deseczce rozłożyć warstwę herbatników. Na nich rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę herbatników, 1/3 masy rafaello, warstwę herbatników i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Manuela73 31 maja 2010
Super ciasto!!!
monik77 31 maja 2010
O musze zrobic to ciasto bo bardzo pysznie wyglada.pozdrawiam.
magrum 05 czerwca 2010
świetne ciasto, łatwe w przygotowaniu, tanie i naprawdę niebo w gębie, polecam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 l mleka, 0,5 l
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyzki
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej,, 2 łyżki
  • 1 mały cukier waniliowy, 1 opakow.
  • 1 szklanka cukru, 1 szkl
  • 5 opakow.herbatników, 5 opakow.
  • kostka margaryny, 1 kostka
  • 30 dag wiórek kokosowych, 30 dag
  • 2 żółtka, 2
Składniki