Rafaello (bez pieczenia)

Rafaello (bez pieczenia)
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gosik33
Tanie, pyszne kokosowe ciasto, łatwe i szybkie do wykonania :)

Składniki

Przygotowanie

  1. W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.

  2. Odstawić budyń do ostygnięcia.

  3. Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.

  4. Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.

  5. Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.

  6. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)

Komentarze do przepisu (11)

renka 08 maja 2010
Jest bardzo pyszne,korzystam z takiego samego przepisu podanego na smakerze;)
trele-morele 09 maja 2010
Fajny przepis, tylko zastanawiam się czy chodzi o krakersy słone, czy bardziej o takie sucharki bez cukru i soli?... Czytaj całość »
Fajny przepis, tylko zastanawiam się czy chodzi o krakersy słone, czy bardziej o takie sucharki bez cukru i soli? Pozdrawiam
eses 09 maja 2010
trele-morele.... jak masz kokos, budyń i dużo cukru to na logiczna kuchenną wyobraźnię krakersiki słodkie. No... Czytaj całość »
trele-morele.... jak masz kokos, budyń i dużo cukru to na logiczna kuchenną wyobraźnię krakersiki słodkie. No chyba, że sobie zrobisz wersję ze słonymi ;]
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki