Rafaello

Rafaello
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
:]]]]]]]]]]]]

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu: Do ubitych białek dodajemy cukier dalej ubijając pianę. Żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem dodajemy do ubitych białek. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną papierem foremkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

  2. Czekoladę rozpuść w ½ szklance śmietany. Ostudzoną czekoladę dodaj następnie do pozostałej śmietany ubitej wcześniej ze śnieżką. Wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami, kokosem i płatkami migdałowymi. Na zakończenie dodaj adwokat.

  3. Przekrawamy biszkopta poziomo. Obie połówki nasączamy wodą wymieszaną z adwokatem. 2/3 masy wykładamy na pierwszą połówkę ciasta. Przykrywamy górną częścią i smarujemy pozostałą masą.

  4. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Komentarze do przepisu (2)

Annuar 27 grudnia 2010
Ciekawy przepis na masę. Wyobrażam sobie, jak fajnie chrupie :) Te 200 g adwokata to jest do masy a do nasączenia... Czytaj całość »
Ciekawy przepis na masę. Wyobrażam sobie, jak fajnie chrupie :) Te 200 g adwokata to jest do masy a do nasączenia biszkoptu jest dodatkowy adwokat ?
ewela1212 27 grudnia 2010
czy czekolade rozpuscic w kapieli wodnej czy moge rozpuscic np. w mikrofali albo po prostu pogrzewajac w garnuszku?... Czytaj całość »
czy czekolade rozpuscic w kapieli wodnej czy moge rozpuscic np. w mikrofali albo po prostu pogrzewajac w garnuszku? ciekawy przepis i chcialabym zrobic to ciasto w najblizszym czasie. to moje poczatki z wypiekami wiec prosze o odpowiedz. z gory dziekuje:)
Składniki
Składniki