Rafaello

Rafaello
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. 3/4 L mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szkl. mleka rozrobić obie mąki (jeśli grudki nie będą chciały się rozmieszać, można pomóc sobie mikserem :). Jak mleko się zagotuje wlać rozrobioną mąkę i kilka minut gotować całość, wciąż mieszając (tutaj również pomocny może być mikser). Powstały budyń ostudzić.

  2. Kostkę masła rozetrzeć mikserem na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wsypać 25 dag wiórek kokosowych, wszystko wymieszać.

  3. Układamy: Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa + pozostałe 5 dag wiórek kokosowych (posypać je po wierzchu). Ciasto wstawić do lodówki.

  4. UWAGI ! Ja układam krakersy na specjalnej płytkiej formie do gotowych ciast o wymiarach 26 x 37 cm i zużywam ok. 2,5 op. krakersów. Ciasto można zrobić też w zwykłej blaszce lub ewentualnie na desce.

Komentarze do przepisu (8)

bozenas 30 października 2010
bardzo ciekawy przepis:)a czy krakersy nie są słone?:)
Abrakadabrak 31 października 2010
Są :) Ale masa jest bardzo słodka, wchłania się w krakersy, które pod jej wpływem bardzo miękną i się... Czytaj całość »
Są :) Ale masa jest bardzo słodka, wchłania się w krakersy, które pod jej wpływem bardzo miękną i się trochę rozwarstwiają. W efekcie nie czuć słoności tylko kokosową słodycz :)
aga_w23 04 listopada 2010
Ciasto rewelacja, sama często je robię jest poprostu bombowe.
Polecam spróbować!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki