Rafaello

Rafaello
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tercia
Bardzo smaczne ciasto warte polecenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. pieczemy biszkopt,ja podałam krupczatkę bo z niej zawsze piekę ale biszkopt można upiec z własnej receptury. Po upieczeniu i wystygnięciu ścinamy wierzch placka tak 1/3 i kruszymy do miseczki. Z 1/2 l śmietany odlewamy 1/2 szklanki i dajemy połamaną białą czekoladę ,podgrzewamy aby się rozpuściła i odstawiamy aby się ochłodziła. Drugą część śmietany ubijamy dodajemy śnieżki,potem zimną rozpuszczoną białą czekoladę, następnie lejemy stopniowo adwokat,następnie kokos i pokruszony biszkopt. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Z czarnej czekolady robimy polewę lub tylko ją rozpuszczamy i polewamy po masie i ozdabiamy posypując kokosem. Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej ,wtedy się dobrze kroi.

Komentarze do przepisu (3)

karinaa 26 czerwca 2010
takiego ciasteczka jeszcze nie robiłam,wrzucam do ulubionych
pusieczek2 10 lipca 2010
Tereniu masz rację to ciasto jest wyśmienite i warte polecenia!!!!!!!
Tercia 19 lipca 2010
Dopiero teraz zauważyłam że w składnikach do masy nie ma ajerkoniaku (adwokat) lejemy go 1/2 butelki.
przepraszam.
Składniki
Składniki