Rafaello

Rafaello
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia, które smakiem przywodzi na myśl popularne pralinki Rafaello. Dla wielbicieli kokosu i dla tych, którzy nie lubią stać przy nagrzanym piekarniku ciasto idealne.

Składniki

  • krakersy solone 2 opakowania
  • masa kokosowa:
  • wiórka kokosowe 100 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko 1/2 litra
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło 200 g
  • wódka czysta 1- 2 łyżki
  • dodatkowo: wiórka kokosowe lub płatki migdałów 50 g

Przygotowanie

  1. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki.
    Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną.
    Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń.

  2. Do gorącego budyniu wsypać 50 g wiórek kokosowych i zamieszać. Budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać resztę wiórek kokosowych i alkohol. Całość starannie wymieszać.
    Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, na niej ułożyć warstwę krakersów (u mnie 22 sztuki), ciastka przykryć 1/3 masy kokosowej. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów,
    masę, znowu krakersy i masę. Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów, odstawić do lodówki na 2- 3 godziny.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 16 lutego 2016
Uwielbiam <3
Futka 17 lutego 2016
Ale kusisz! Prawdziwe niebo dla podniebienia :)
viaderko 18 lutego 2016
pyszne jest to ciasto :) u mnie częściej w wersji z płatkami migdałów na wierzchu, no i czasem zamiast wódki... Czytaj całość »
pyszne jest to ciasto :) u mnie częściej w wersji z płatkami migdałów na wierzchu, no i czasem zamiast wódki likier kokosowy :)
Składniki
  • krakersy solone 2 opakowania
  • masa kokosowa:
  • wiórka kokosowe 100 g
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 1/2 szklanki
  • mleko 1/2 litra
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło 200 g
  • wódka czysta 1- 2 łyżki
  • dodatkowo: wiórka kokosowe lub płatki migdałów 50 g
Składniki