WYKONANIE BISZKOPTU:
- formę na biszkopt smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wstawiamy do lodówki
- oddzielamy żółtka od białek
- do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę
-do sztywnej piany dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy
- następnie dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odkładamy mikser
-do masy białkowo-cukrowo-żółtkowo-olejowej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia .
-Delikatnie dokładnie mieszamy i przelewamy masę do schłodzonej formy.
-Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 min w tem. 160 stopni C
- Po upieczeniu wyjmujemy biszkop i zostawiamy, żeby wystygł
- wystudzony biszkopt kroimy na pół
WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
-Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka, wkładamy masło i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy lub laskę wanilii i zagotowujemy
- w tym czasie w misce mieszamy mąkę i budyń z mlekiem, dokładnie(żeby nie było grudek)
-wyjmujemy laskę wanilii
- Gotujące mleko odstawiamy lub zostawiamy na małym gazie i wlewamy do niego resztę mleka z wymieszaną mąką
-szybko mieszamy, żeby w naszej masie budyniowej nie powstały grudki
- masa musi "zabulgotać"
- wtedy jeszcze gorącą masą budyniową przekładamy biszkopt( połowę do środka, a drugą połowę na wierzch)
POSYPKA Z WIÓRKÓW NA WIERZCH:
- do patelni wkładamy masło i cukier
- mieszamy, żeby masło się ładnie rozpuściło z cukrem
- dodajemy wiórki
- podsmażamy na lekko złoty kolor
- gorącą posypkę kładziemy na wierzchnią warstwę masy budyniowej naszego placka i lekko dociskamy łyżką, żeby posypka lekko się wtopiła.
- ciasto studzimy np. w lodówce
MA BYĆ TAKA KOLEJNOŚĆ:
Ciasto->masa->ciasto->masa->wiórki
Schłodzone ciasto kroimy na porcje, częstujemy siebie, rodzinę i gości
SMACZNEGO !