Rafaello

Rafaello
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30–40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół.

  2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy.

  3. Pierwszy blat biszkopta nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (12)

gogusia 30 maja 2014
uwielbiam takie ciacha :)
konhambos 30 maja 2014
mniam mnniam...
grazka950 30 maja 2014
boskie ciacho...jutro upiekę wnukom na dzień dziecka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody
Składniki