Racuchy owsiane z jabłkami

Racuchy owsiane z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fonka
Racuchy z płatkami owsianymi zamiast tradycyjnej mąki oraz jabłkami smażonymi z miodem, rumiane, słodkie, chrupiące.

Składniki

  • Płatki owsiane 100g
  • Mleko 1 szklanka
  • Miód pszczeli 3 łyżki
  • Jabłko 2 szt
  • Jajko 1 szt
  • Olej roślinny kilka łyżek

Przygotowanie

  1. 1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy na małym ogniu aż płatki całkowicie wchłoną mleko, odstawiamy do ostudzenia.
    2. Jabłka myjemy, kroimy w plastry i wykrawamy gniazda nasienne i oprószamy cynamonem.
    3.Pozostały miód wkładamy na patelnię, wrzucamy jabłka i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty często mieszając.

  2. 4. Do płatków owsianych dodajemy żółtko, białko ubijamy na pianę , łączymy płatki z pianą , delikatnie mieszajmy.
    5. Rozgrzewamy olej na patelni, łyżką nakładamy masę na patelnię formując racuchy, smażymy po 1 minucie z każdej strony.
    6. Gotowe racuchy odsączamy z tłuszczu na kuchennym ręczniku papierowym. Podajemy racuchy z jabłkami polane miodem, ja podałam posypane bazylią.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 26 stycznia 2018
Zdrowe i pyszne racuszki :) Zrobię dzisiaj:)
Fonka 26 stycznia 2018
U mnie już nie ma śladu po racuszkach:)
Maudie 26 stycznia 2018
Wcale się nie dziwię :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Płatki owsiane 100g
  • Mleko 1 szklanka
  • Miód pszczeli 3 łyżki
  • Jabłko 2 szt
  • Jajko 1 szt
  • Olej roślinny kilka łyżek
Składniki