Racuchy jak puch

Racuchy jak puch
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Smaku tych racuchów w nie da się opisać, trzeba je poprostu zrobić i spróbować. Powiem tylko- NIEBO W GĘBIE

Składniki

  • 2-3 dkg. drożdży
  • 20 dkg. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie.

  3. W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku.

  4. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne.

  5. Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną.

  6. Życzę SMACZNEGO zajadania!

Komentarze do przepisu (24)

Ewcik 20 marca 2012
Zapowiadają się rewelacyjnie.Do ulubionych!
Mamuska666 20 marca 2012
Wyglądają smakowicie 5+ i do ulubionych.
irma 20 marca 2012
Dziękuję za komentarz i zapraszam do ich wypróbowania.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2-3 dkg. drożdży
  • 20 dkg. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Składniki