Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszne racuchy drożdżowe z ciasta którego nie trzeba wyrabiać

Składniki

  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru (25 g)
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 1-2 średnie jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesyp do miski, na środku zrób zagłębienie i wkrusz do niego drożdże
    Posyp 1 łyżką cukru i zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka, przysyp całość lekko mąką
    Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 min)

  2. Po tym czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość)

  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm)
    Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką (ciasto w tym momencie upadnie ale urośnie jeszcze w trakcie smażenia)
    Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć
    Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony

  4. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
    Gotowe racuchy posyp obficie cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 lutego
Pyszotka:)
SlodkiBlog 20 lutego
Mhm :)
Składniki
  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru (25 g)
  • 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 1-2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
Składniki