Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Taki deser mogłabym jeść każdego dnia :) Z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe :)

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • Olej
  • Sól
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem pudrem. Masło roztapiam.
    Kiedy drożdże wyrosną dodaję je razem z ciepłym mlekiem, żółtkami z cukrem, masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję.
    Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto.
    Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (22)

kucharka-amatorka 16 października 2019
Proste i smaczne.
fafiatko 16 października 2019
Najlepsze sa takie racuchy na drozdzach! czasami robie zamiast obiadu :D
Maudie 17 października 2019
Jak pięknie wyglądają!Idealne i najlepsze:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • Olej
  • Sól
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Składniki