Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Racuchy drożdżowe to tradycyjny deser wigilijny podawany w moim domu rodzinnym. Racuchy podawane są u nas z mniej tradycyjnym dodatkiem, którym jest sałatka z owoców tropikalnych.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 405
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 3-4 żółtka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • ziarna z laski wanilii
  • kardamon
  • masło sklarowane do smażenia cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka,żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.

    Racuchy smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle. Masło jednak nie może być zbyt mocno rozgrzane, gdyż racuchy będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku, dlatego podczas smażenia powinniśmy regulować ogień pod patelnią. Racuchy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.

    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sałatką owocową.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 26 grudnia 2017
Dawno nie robiłam racuchów chociaż je uwielbiam.Twoje wyglądają bardzo apetycznie i są pięknie podane:)
FoodSafari 26 grudnia 2017
Dziękuję. My też je bardzo lubimy, ale tak jak pisałam we wstępie smażę je przeważnie raz w roku właśnie... Czytaj całość »
Dziękuję. My też je bardzo lubimy, ale tak jak pisałam we wstępie smażę je przeważnie raz w roku właśnie na Wigilię, wtedy smakują nam najbardziej ;)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 405
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 3-4 żółtka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • ziarna z laski wanilii
  • kardamon
  • masło sklarowane do smażenia cukier puder do oprószenia
Składniki