Racuchy

Racuchy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
idealne wypieki na tę porę roku

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże świeże 10 dag
  • cukier 3 łyżki
  • mleko ok 1 szkl
  • olej 3 łyżki
  • olej 1 l
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 1. podgrzać lekko 1/2 szkl mleka, dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia,
    2. do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlac drożdże, jajka, olej, resztę cukru, szczyptę soli, wymieszać, dolewać powoli lekko podgrzane mleko, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od dłoni,
    3. przykryć sciereczką, odstawić do wyrośnięcia,
    4. rozgrzac olej, oddzielać łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano (sprawdzaś patyczkiem, czy racuchy są upieczone, posypać cukrem pudrem,




    smacznego

Składniki
  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże świeże 10 dag
  • cukier 3 łyżki
  • mleko ok 1 szkl
  • olej 3 łyżki
  • olej 1 l
  • szczypta soli
  • cukier puder
Składniki