Racuchy

Racuchy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: emka74
Racuchy to wspomnienie dzieciństwa. Ileż to razy Mama przygotowywała je dla całej naszej rodziny. Tak jak wtedy, teraz w moim domu też znikają błyskawicznie:) Najlepsze są ciepłe, posypane cukrem pudrem... mniam... Życzę smacznego!

Składniki

  • ok. 4 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. 1. Podgrzać mleko
    2. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki - odstawić do wyrośnięcia
    3. Do mąki dodać jajka, sól i wyrośnięte drożdże
    4. Wyrobić ręką, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (można ewentualnie dodać mąki)
    5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    6. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (może być głęboka patelnia)
    7. Posypać cukrem pudrem
    Smacznego:)



Składniki
  • ok. 4 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Składniki