Rabarbarowe ciasto na maślance

Rabarbarowe ciasto na maślance
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: annaw15
Pyszne, wilgotne ciasto

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • cukier - 2 szklanki + 10 łyżek
  • maślanka - 1 szklanka
  • mąka - 2,5 szklanki + 10 łyżek
  • olej z pestek winogron - 0,5 szklanki + 10 łyżek
  • rabarbar - 1 kg
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy, kroimy w 1-2 cm kawałki, zasypujemy 1 szklanką cukru i dusimy około 10 minut, mieszając, aż puści sok. Przelewamy prze sito i pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na pulchną masę i ciągle ubijając wlewamy 1 szklankę maślanki i 0,5 szklanki oleju.

  3. Następnie dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.

  4. W misce mieszamy 10 łyżek mąki, 10 łyżek cukru i 10 łyżek oleju wyrabiamy rękami aż powstanie kruszonka.

  5. Ciasto wylewamy do blachy. Na ciasto równomiernie rozkładamy wystudzony rabarbar, posypujemy kruszonką.

  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Składniki
  • jajka - 2 szt.
  • cukier - 2 szklanki + 10 łyżek
  • maślanka - 1 szklanka
  • mąka - 2,5 szklanki + 10 łyżek
  • olej z pestek winogron - 0,5 szklanki + 10 łyżek
  • rabarbar - 1 kg
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Składniki