"Zemsta teściowej"

Przepis dnia 2011-12-05
Zemsta teściowej
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ozak
intrygująca nazwa i intrygujący smak - słodycz bezy przełamana wiśniami, delikatnym smakiem prażonych migdałów i bitą śmietaną :) byc może pracowchłonne, ale warto! a na czym polega zemsta - teściowa nie wydrylowała dokładnie wiśni :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • mąka, 3 szklanki
  • margaryna, 1 kostka
  • cukier puder, 1 szklanka
  • żółtka, 5
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Na bezę:
  • białka, 5
  • cukier, 1 szklanka
  • płatki migdałowe, 1 opakowanie (niecałe)
  • na galaretkę:
  • galaretka wiśniowa, 2 opakowania
  • sok wiśniowy, 1 szklanka
  • woda, 2 szklanki
  • żelatyna (można dodac), 1 łyżeczka
  • wiśnie (wg upodobania, ale bez przesady)
  • na śmietanę
  • śmietana kremówka 30% (do ubijania), 0,5 litra
  • fix do śmietany, 3
  • blacha ok, 24/39 czyli duża :)

Przygotowanie

  1. przygotowac ciasto z podanych składników tzn. wyrobic (bedzie kleic się do rąk, ale tak ma byc)

  2. ciasto podzielic na 2 części: jedną częśc wyłożyc na blachę i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;

  3. przygotowac pianę z białek, drugą częśc ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.30-35 min w tem. 150-160 st

  4. przygotowac galaretkę - rozpuścic galaretki w 2 szkl. wody, dodac sok z wiśni (oraz opcjonalnie 1 łyżeczkę żelatyny), odstawic do stężenia

  5. na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłozyc wiśnie, a następnie wylac tężejącą galaretkę, wstawic do lodówki

  6. ubic śmietanę dodając fixy i nałożyc na stężałą galaretkę, przykryc drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawic do lodówki - najlepiej na noc

Komentarze do przepisu (21)

martucha3 08 listopada 2011
wygląda bardzo apetycznie - do ulubionych ....
kibi87 15 listopada 2011
daję piątkę, extra wygląda, wiśnie i beza mmm, a mam pytanie czy wiśnie nie przemakają tego dolnego ciasta?... Czytaj całość »
daję piątkę, extra wygląda, wiśnie i beza mmm, a mam pytanie czy wiśnie nie przemakają tego dolnego ciasta? mam zamiar zrobić na weekend :)
ozak 15 listopada 2011
ciasto kruche po upieczeniu jest twarde, ale nie należy się tym przejmować, bo najlepiej zostawić ciasto na noc ... Czytaj całość »
ciasto kruche po upieczeniu jest twarde, ale nie należy się tym przejmować, bo najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce i spod jest idealny :) wiśnie powodują, że spód delikatnie mięknie :P
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na ciasto:
  • mąka, 3 szklanki
  • margaryna, 1 kostka
  • cukier puder, 1 szklanka
  • żółtka, 5
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Na bezę:
  • białka, 5
  • cukier, 1 szklanka
  • płatki migdałowe, 1 opakowanie (niecałe)
  • na galaretkę:
  • galaretka wiśniowa, 2 opakowania
  • sok wiśniowy, 1 szklanka
  • woda, 2 szklanki
  • żelatyna (można dodac), 1 łyżeczka
  • wiśnie (wg upodobania, ale bez przesady)
  • na śmietanę
  • śmietana kremówka 30% (do ubijania), 0,5 litra
  • fix do śmietany, 3
  • blacha ok, 24/39 czyli duża :)
Składniki