"Tort dla wędkarza"

Tort dla wędkarza
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kicia1
Tego torta zrobiłam mężusiowi na urodziny-jest zagorzałym wędkarzem...

Składniki

  • -BISZKOPT:
  • -jaja, 9 szt
  • -cukier, 9 łyżek+3 łyżki do masy
  • -mąka pszenna, 9 łyżek
  • -kakao, 1 łyzka
  • -proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • -czerwony barwnik spożywczy w proszku, troszeczkę
  • -Masa:
  • -budynie śmietankowe, 2 szt
  • -żółtka, 3 szt
  • -mleko, 0,5 litra
  • -mąka psz., 1 łyżka
  • -maka ziemniaczana, 1 łyżka
  • -margaryna, 1 kostka
  • -śmietana 30 %, 375 ml
  • -DODATKOWO:
  • -banany, 4 sztuki
  • -polewa
  • -DO DEKORACJI
  • -masa cukrowa różne kolory
  • -kamyki czekoladowe

Przygotowanie

  1. Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy w tortownicy 24 cm.Przekrawamy na trzy krążki.

  2. Margarynę ucieramy,śmietanę ubijamy na sztywno a z pozostałych składników gotujemy budyń.Przestudzony budyń ucieramy z margaryną.Odkładamy na bok trzy łyżki masy a do reszty dokładamy delikatnie po łyżce ubitą śmietanę.

  3. Robimy polewe: 0,5 margaryny,3 łyżki kakao,5 łyżek cukru,1 łyżka wody i 2 łyzki śmietany 30 %.

  4. Pierwszy biszkopt nasączamy połową polewy,na to kroimy w plasterki dwa banany i wykładamy połowę masy na to biszkopt i reszta polewy,pozostałe banany i reszta masy,przykrywamy ostatnim krążkiem.Całość smarujemy tą odłożoną masą

  5. Dekorujemy masą cukrową i elementami z niej zrobionymi,kamyczki wokół jeziorka to kamyczki czekoladowe...Oprócz nitki przy wędce wszystko jadalne...

Komentarze do przepisu (6)

karolciaa 09 czerwca 2011
Ale super :) Gratuluję pomysłu...tort wygląda rewelacyjnie!
Annuar 09 czerwca 2011
Przepiękny ! Dodatkowo zwróciłam uwagę na nieznane mi nasączanie biszkoptu polewą. Czy dobrze rozumiem, że... Czytaj całość »
Przepiękny ! Dodatkowo zwróciłam uwagę na nieznane mi nasączanie biszkoptu polewą. Czy dobrze rozumiem, że składniki polewy zagotowujesz i taką ciepłą polewą nasączasz ciasto ???
nowalijka 09 czerwca 2011
Super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -BISZKOPT:
  • -jaja, 9 szt
  • -cukier, 9 łyżek+3 łyżki do masy
  • -mąka pszenna, 9 łyżek
  • -kakao, 1 łyzka
  • -proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • -czerwony barwnik spożywczy w proszku, troszeczkę
  • -Masa:
  • -budynie śmietankowe, 2 szt
  • -żółtka, 3 szt
  • -mleko, 0,5 litra
  • -mąka psz., 1 łyżka
  • -maka ziemniaczana, 1 łyżka
  • -margaryna, 1 kostka
  • -śmietana 30 %, 375 ml
  • -DODATKOWO:
  • -banany, 4 sztuki
  • -polewa
  • -DO DEKORACJI
  • -masa cukrowa różne kolory
  • -kamyki czekoladowe
Składniki