"Podchmielony" serniczek

Przepis dnia 2018-06-12
Podchmielony  serniczek
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: terwol
Sernik na zimno z truskawkami marynowanymi w prosecco. .Idealny deser na letnie wieczory.

Składniki

  • 140 g herbatników
  • 30 g bialej pokruszonej czekolady
  • 40 g pokuszonych migdalów
  • 1 lyzka kawy rozpuszczalnej
  • 90 g plynnego masla
  • 250 g truskawek
  • 100 ml bialego wina
  • 80 g cukru
  • 45-50 ml truskawkowego octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 2 zóltka
  • 100 g twarogu
  • 1 torebka (15 g) zelatyny w proszku
  • 100 ml smietany kremówki
  • 1 przezroczysta galaretka
  • 200 ml truskawkowego prosecco

Przygotowanie

  1. 20 cm tortownice wylozyc papierem, zblendowac herbatniki, wymieszac w misce ze wszystkiimi suchymi skladnikami i zalac roztopionym maslem.
    Wszystko dokladnie wymieszyc i ulozyc mase herbatnikowa w tortownicy w ten sposób, aby powstal brzeg o wysokosci. ok. 4 cm.
    Wstawic do lodówki.

    Truskawki umyc, ewentualnie przepolowic jesli sa zbyt duze i marynowac je w 40 g cukru i prosecco.
    W miedzyczasie ubijac zóltka z pozostalym cukrem na parze, az powstanie jasna, kremowa masa, nastepnie dodac do niej twaróg i biale wino.

    Mase wymieszac z zelatyna w proszku, odczekac az troche zgestnieje, ewentualnie przecedzic przez sito, jesli sie utworzyly male grudki.
    Dodac ubita smietane, przelozyc mase serowa na dno sernika i ponownie wstawic tortownice do lodówki.

    Odcedzic truskawki, zachowujac plyn marynaty, jesli ktos lubi, dodac do niego ocet balsamiczny, do objetosci 250 ml.
    Zagotowac plyn z galaretka, polac nim truskawki ulozone na wierzchu sernika i wstawic do lodówki do stezenia.






Komentarze do przepisu (15)

konhambos 11 czerwca 2018
Przepyszny, nie tylko na sezon truskawkowy, ale i na pózniejsza pore np. z truskawkami w rumie.
Uwielbiam tego... Czytaj całość »
Przepyszny, nie tylko na sezon truskawkowy, ale i na pózniejsza pore np. z truskawkami w rumie.
Uwielbiam tego typu ciasta. Kolejny super przepis, szkoda tylko, ze trzeba na nie tak dlugo czekac :)
Nevermore 12 czerwca 2018
Super, nie dziwię się, że to Przepis Dnia :)
patros 12 czerwca 2018
Gratulacje! Super przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 140 g herbatników
  • 30 g bialej pokruszonej czekolady
  • 40 g pokuszonych migdalów
  • 1 lyzka kawy rozpuszczalnej
  • 90 g plynnego masla
  • 250 g truskawek
  • 100 ml bialego wina
  • 80 g cukru
  • 45-50 ml truskawkowego octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 2 zóltka
  • 100 g twarogu
  • 1 torebka (15 g) zelatyny w proszku
  • 100 ml smietany kremówki
  • 1 przezroczysta galaretka
  • 200 ml truskawkowego prosecco
Składniki