"Pierożkowy kwiat" Ciasto z serem

Pierożkowy kwiat Ciasto z serem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Smaczne ciasto drożdżowe z twarożkiem i rodzynkami. To typowe ciasto od odrywania. Ciasto, o którym zapewne zamarzycie przy śniadaniu czy deserze - bardzo podzielna drożdżówka :-). Lekko wilgotne, mięciutkie i pyszne. Coś dla fanów ciasta drożdżowego.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 20 g
  • letnie mleko 200 ml
  • 2 żółtka
  • drobny cukier 65 g
  • olej 60 ml
  • szczypta cukru waniliowego
  • Nadzienie: twaróg półtłusty 550 g
  • cukier puder 40-45 g
  • rodzynki 2 łyżki
  • Dodatkowo 1 jajko do smarowania + odrobina maku

Przygotowanie

  1. Blaszka do pizzy 27-28 cm, wyłożona papierem.
    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy, max do 40 C.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    W tym czasie rozgniatamy twaróg , dodajemy żółtka , cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączone moczone rodzynki.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 13 równych części ( u mnie to było po 66 g).
    Każdą część wałkujemy , nadziewamy i lepimy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem.
    Z ostatniej 13 części ciasta formujemy kulkę.
    Pierogi układamy na blaszce od zewnętrznej strony do środka.
    W sam środek wkładamy kulkę ciasta.
    Blachę przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
    Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, środkową kulkę posypujemy makiem.
    Ciasto pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
    Ciasto brązowieje z wierzchu dlatego po 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową.

  2. Jest to typowy rodzaj ciasta do odrywania.

Komentarze do przepisu (11)

SEZAMEK88 19 lutego
Rewelacyjne ciasto.
fafiatko 19 lutego
Świetny pomysł, i można płatki odrywać, dla mnie to przepis dnia!
Nevermore 19 lutego
O, Ela ... nie będzie teraz "Chłopców z Palcu Broni" ;p
Rewelacyjny pomysł :) Biorę wszystko i tylko... Czytaj całość »
O, Ela ... nie będzie teraz "Chłopców z Palcu Broni" ;p
Rewelacyjny pomysł :) Biorę wszystko i tylko nie mów, że już zjedzone ;) PYCHOTKA :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 20 g
  • letnie mleko 200 ml
  • 2 żółtka
  • drobny cukier 65 g
  • olej 60 ml
  • szczypta cukru waniliowego
  • Nadzienie: twaróg półtłusty 550 g
  • cukier puder 40-45 g
  • rodzynki 2 łyżki
  • Dodatkowo 1 jajko do smarowania + odrobina maku
Składniki