Blaszka do pizzy 27-28 cm, wyłożona papierem.
Ciasto
Mleko lekko podgrzewamy, max do 40 C.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
W tym czasie rozgniatamy twaróg , dodajemy żółtka , cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączone moczone rodzynki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 13 równych części ( u mnie to było po 66 g).
Każdą część wałkujemy , nadziewamy i lepimy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem.
Z ostatniej 13 części ciasta formujemy kulkę.
Pierogi układamy na blaszce od zewnętrznej strony do środka.
W sam środek wkładamy kulkę ciasta.
Blachę przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, środkową kulkę posypujemy makiem.
Ciasto pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
Ciasto brązowieje z wierzchu dlatego po 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową.
Jest to typowy rodzaj ciasta do odrywania.
Komentarze do przepisu (11)
Rewelacyjny pomysł :) Biorę wszystko i tylko... Czytaj całość »
Rewelacyjny pomysł :) Biorę wszystko i tylko nie mów, że już zjedzone ;) PYCHOTKA :)
*Przejdziesz do wersji klasycznej