Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto drożdżowe z twarożkiem i rodzynkami. To typowe ciasto od odrywania. Ciasto, o którym zapewne zamarzycie przy śniadaniu czy deserze - bardzo podzielna drożdżówka :-). Lekko wilgotne, mięciutkie i pyszne. Coś dla fanów ciasta drożdżowego.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Blaszka do pizzy 27-28 cm, wyłożona papierem. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy, max do 40 C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z cukrami do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką. W tym czasie rozgniatamy twaróg , dodajemy żółtka , cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączone moczone rodzynki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 13 równych części ( u mnie to było po 66 g). Każdą część wałkujemy , nadziewamy i lepimy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem. Z ostatniej 13 części ciasta formujemy kulkę. Pierogi układamy na blaszce od zewnętrznej strony do środka. W sam środek wkładamy kulkę ciasta. Blachę przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, środkową kulkę posypujemy makiem. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 30 minut. Ciasto brązowieje z wierzchu dlatego po 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową.
Jest to typowy rodzaj ciasta do odrywania.