"Pieczone Banany" z Twarogiem.

Pieczone Banany z Twarogiem.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne ciasteczka kruche z delikatnym nadzieniem z twarogu,przypadną do gustu dorosłym jak i dzieciom.Ciężko się im oprzeć,na jednym nie skończysz...

Składniki

  • 15 szt.
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru kryształu
  • paczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki suchego budyniu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić miękkie masło,ubijać do podwojenia objętości,dodać śmietanę,sól,wymieszać do połączenia,następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Zagnieść ciasto miękkie i elastyczne odchodzące od ręki.
    Z ciasta uformować kuleczki trochę większe jak orzech włoski,układać na deseczce,zwinąć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na 1 godz.
    W międzyczasie przygotować nadzienie.
    Do miseczki wkładamy wszystkie składniki,i krótko miksujemy do połączenia,tak aby masa była jednorodna.

  2. Po godz.każdą kulkę po kolei,rozwałkować dość cienko,na grubość ok 2 mm,na kształt owalu,nałożyć łyżeczkę nadzienia

  3. zwijamy w rulon,zlepiamy brzegi jak pierożka,i podwijamy pod spód,formujemy "banana".

  4. Piec w temp.170 C przez 40 min.do zarumienienia.

  5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Komentarze do przepisu (10)

slodkisentyment 05 grudnia 2019
Chętnie się "nie oprę" :) Wyglądają super :)
Maudie 05 grudnia 2019
Cudooowne!:)
Nevermore 05 grudnia 2019
Zostało jeszcze kilka? ;) Super ciacha, do mojego cappuccino IDEAŁ :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15 szt.
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru kryształu
  • paczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki suchego budyniu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
Składniki