"Pączki"

Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kicia1
puszyste,przepis od sąsiadki już zostanie w moim domu na długo...

Składniki

  • -maka, 1 kg
  • -drożdże, 10 dag
  • -mleko, 0,5 litra
  • -żółtka, 14 sztuk
  • -cukier kryształ, 20 dag
  • -masło, 20 dag
  • -rum lub spirytus, 2 kieliszki
  • -DODATKOWO:
  • -marmolada do nadziewania, 0,5 kg
  • --cukier puder do posypania
  • -smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. z 4 łyżek mąki,2 łyżek cukru ,drożdży i mleka robimy rozczyn

  2. żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na parze przez około 15 minut i studzimy

  3. jak rozczyn urośnie dodajemy żółtka ubite na parze i pozostałe składniki- wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki

  4. roztapiamy masło i po przestudzeniu dokładamy do ciasta i ponownie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz

  5. formujemy pączki (mi z tej ilości wyszło około 35 pączków) i zostawiamy aby podrosły

  6. smażymy na smalcu pod przykryciem, usmażone pączki nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (2)

mimi619 04 marca 2011
Wygląda pięknie ;D
Magda007 07 marca 2011
Wyglądają bardzo apetycznie, zrobię te pączki na ostatki :)
Składniki
  • -maka, 1 kg
  • -drożdże, 10 dag
  • -mleko, 0,5 litra
  • -żółtka, 14 sztuk
  • -cukier kryształ, 20 dag
  • -masło, 20 dag
  • -rum lub spirytus, 2 kieliszki
  • -DODATKOWO:
  • -marmolada do nadziewania, 0,5 kg
  • --cukier puder do posypania
  • -smalec do smażenia
Składniki