"Niebo w gębie" z porzeczkami

Niebo w gębie z porzeczkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kedute
Zainspirowana ciastem z porzeczkami wioli1100, postanowiłam dodać do mojego ulubionego ciasta te same owoce. Wyszło pysznie :D

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt: ubić białka. Następnie należy dodać cukier, potem żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do ubitych składników i delikatnie wymieszać. Piec około 35minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Masa: do mleka należy wsypać wszystkie sypkie składniki, tzn.: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie trzeba wszystko zagotować intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Po zagotowaniu, masę ostudzić. Do zimnej masy, dodać kostkę masła i zmiksować, by powstał krem.

  3. Biszkopt przekroić na pół. Można skropić każdą warstwę alkoholem. Na pierwszą warstwę biszkoptu, należy nałożyć 3/4 kremu. Posypać porzeczkami (ilość zależna od upodobań). Przykryć biszkoptem. Posmarować pozostałą częścią kremu i posypać porzeczkami.

  4. Uprażyć kokos z cukrem na suchej patelni. Gdy ostygnie, posypać nim ciasto. Włożyć do lodówki na jakieś 2 godziny.

  5. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

destiny 31 lipca 2010
czy można zamiast mąki pszennej użyć mąkę tortową ? proszę o pilną odpowiedź :)
destiny 31 lipca 2010
Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąkę tortową ? bardzo proszę o pilną odpowiedź
kedute 04 sierpnia 2010
oczywiście, że można użyć mąki tortowej.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki