"Mrożona pokusa"

Mrożona pokusa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Przepis znalazłam w wiekowym wydaniu " Claudii", może być tylko schłodzony w lodówce lub mrożony. Oba sposoby są dobre i ciasto skusi każdego.

Składniki

  • Na 2 foremki 17 cm: biszkopty 15 dag
  • masło 5 dag
  • żelatyna 3 łyżki ( 30 g)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/4 l rumu
  • rodzynki 8-10 dag
  • 4 żółtka
  • cukier 10 dag
  • śmietana 30 % 3/4 l
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. 10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle.
    Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu.
    Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce.
    Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki.
    Śmietanę ubić na sztywno.
    Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody.
    Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut.
    Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia.
    Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę.
    Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty.
    Wszystko wykładamy do foremek.
    Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę.
    Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
    Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy.
    Babkę posypać kakao.

Komentarze do przepisu (12)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 lutego 2018
Prawdziwa pokusa, pycha :-)
Nevermore 28 lutego 2018
Tak patrzę na to ciacho i sam nie wiem, co powiedzieć hihi.
No tak, widziałem je już, ale Siostra, o tym dobrze... Czytaj całość »
Tak patrzę na to ciacho i sam nie wiem, co powiedzieć hihi.
No tak, widziałem je już, ale Siostra, o tym dobrze wie xD
KORAL 28 lutego 2018
Siostra nie wie o czy Wielki Brat mówi....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na 2 foremki 17 cm: biszkopty 15 dag
  • masło 5 dag
  • żelatyna 3 łyżki ( 30 g)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/4 l rumu
  • rodzynki 8-10 dag
  • 4 żółtka
  • cukier 10 dag
  • śmietana 30 % 3/4 l
  • 1 łyżka kakao
Składniki