"Francuskie" ciasto truskawkowo-limonkowe

Francuskie ciasto truskawkowo-limonkowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ciasto dla "leniuszków". Bazą jest tu ciasto francuskie, które wspaniale komponuję się z truskawkami i limonką. Masa to serek mascarpone z syropem klonowym.

Składniki

  • ciasto francuskie 20/25 cm
  • serek mascarpone 250 g
  • mleko 3-4 łyżki
  • syrop klonowy 1-1,5 łyżki
  • 1 limonka
  • truskawki ok.10 sztuk

Przygotowanie

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt 25 X 20 cm, z reszty wycinamy 1,5-2 cm paski i zakrywamy boki ciasta. Ja jeszcze na rogi wycięłam listki.

    Ciasto pieczemy w 25 minut w 180-190 C. Studzimy i kruszymy środek ciasta robiąc miejsce na nadzienie.

    Serek mieszamy i stopniowo dolewamy mleko , syrop klonowy i sok z limonki.

    Gotową masą wypełniamy środek ciasta.

    Truskawki kroimy w ćwiartki i pod lekki skosem układamy na masie serowej.

    Wierzch posypujemy startą skórką z limonki.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 11 czerwca 2017
Wspaniała tarta :)
Składniki
  • ciasto francuskie 20/25 cm
  • serek mascarpone 250 g
  • mleko 3-4 łyżki
  • syrop klonowy 1-1,5 łyżki
  • 1 limonka
  • truskawki ok.10 sztuk
Składniki