"Faworki" francuskie

Faworki francuskie
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Faworki dlatego, że identycznie się je zawija, ale z ich smakiem nie mają nic wspólnego.

Składniki

  • ciasto francuskie, opakowanie
  • dżem, 2/3 szklanki
  • wiórki kokosowe, 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Zimne ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kółkiem do pizzy lub zwykłym nożem, kroimy ciasto na kawałki o wymiarach 5 x 16 cm. Następnie na każdy płat nakładamy warstwę dżemu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Bierzemy jeden kawałek i ostrożnie nakładamy na drugi, aby utworzyły całość. Kołkiem do pizzy lub ostrym nożem nacinamy wzdłuż złączone kawałki, zostawiając ok 1-2 cm od brzegów ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie warto je włożyć na chwilę do zamrażarki, aby dało się lepiej kroić. Końce ciasto następnie przekładamy przez otwór i wywijamy ( tak jak w przypadku faworków) ile razy nam się uda. Ja przekładam końce przez nacięcie około 3 razy. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 min. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C, ciastka przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy na 15-20 min do piekarnika. Pieczemy, aż będą miały złoty kolor. Czekamy do wystudzenia i możemy jeść. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

grazka950 21 maja 2012
Super!!! bardzo ciekawe połączenie i coś zaskakującego, a na dodatek szybko się robi;w sam raz dla... Czytaj całość »
Super!!! bardzo ciekawe połączenie i coś zaskakującego, a na dodatek szybko się robi;w sam raz dla niespodziewanych gości! odemnie 5+ ; do ulubionych :-))))
stiv73 26 grudnia 2013
Jaki dżem jest do faworków najlepszy ?
ilovebakepl 27 grudnia 2013
ja dałam truskawkowy :)
Składniki
  • ciasto francuskie, opakowanie
  • dżem, 2/3 szklanki
  • wiórki kokosowe, 1/2 szklanki
Składniki