Pyszny wilgotny makowiec

Pyszny wilgotny makowiec
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
pyszny wilgotny makowiec z bakaliami.

Składniki

Przygotowanie

  1. 15 dag masła utrzeć z 3 żółtkami. Dodać to do gotowej masy makowej wraz z miodem, bakaliami i pianą ubitą z 3 białek.

  2. Gotową masę makową wyłozyć do formy wyłożonej folią aluminiową i pieć w temp 180 stopni około 40 minut.

  3. Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.

  4. czekolade roztopić z masłem, dobrze wymieszac i polać ciacho.

  5. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

joagula 06 stycznia 2012
ile tej masy makowej, bo sa rozne opakowania i jaka duza blacha?
POMPOLINA 07 stycznia 2012
na mała kwadratową blachę wystarczy jedna puszka masy makowej (650gr)
joagula 09 stycznia 2012
jak bylabys taka mila napisz dokladne wybiary bo ja mam duzo roznych blach a nie chcialabym zeby takie pyszne ciasto... Czytaj całość »
jak bylabys taka mila napisz dokladne wybiary bo ja mam duzo roznych blach a nie chcialabym zeby takie pyszne ciasto mi nie wyszlo
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki