Pyszny torcik serowy

Pyszny torcik serowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na pyszny torcik serowy.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 70g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • Składniki na masę serową:
  • 1 mała paczka żelatyny
  • ¼ litra mleka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • 4 żółtka
  • ½ litra śmietany kremówki
  • 500g twarogu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem. Po środku zrobić wgłębienie, wsypać sól, dodać olejek i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować 2 kule i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować z ciasta dwa krążki o średnicy 26 cm i piec na jednej blasze przez 8-10 minut na jasno brązowy kolor, na środkowym poziomie piekarnika. Jeden z krążków, jeszcze gorący pokroić na 12 jednakowych porcji, odłożyć razem z całym spodem do ostygnięcia.

  2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Ciągle mieszając zagotować mleko z cukrem, solą, olejkiem i żółtkami, zestawić z ognia. Żelatynę dobrze rozpuścić w mleku i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, gdy mleko zacznie zastygać, dodać twaróg i bitą śmietanę. Cały spód włożyć do tortownicy, a boki wyłożyć papierem pergaminowym. Wypełnić tortownicę kremem serowym i wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, usunąć pergamin, a na wierzch położyć pokrojone kawałki ciasta, układając z nich krążek .
    Torcik serowy posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 13 grudnia 2018
Pieknie wyglada
Docherro 14 grudnia 2018
Musi bosko smakować...super:)
babcitereskiciasta 16 grudnia 2018
Śliczny i pyszny.:)
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 70g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • Składniki na masę serową:
  • 1 mała paczka żelatyny
  • ¼ litra mleka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • 4 żółtka
  • ½ litra śmietany kremówki
  • 500g twarogu
  • cukier puder do posypania
Składniki