Pyszny serniczek z truskawkami na zimno

Przepis dnia 2009-06-13
Pyszny serniczek z truskawkami na zimno
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pinocchio
Zaledwie kilka składników. Wyjątkowo delikatny. Pyszny, naturalny smak. Bardzo delikatny (bez żelatyny i usztywniaczy) - wymaga dobrego schłodzenia (****) i przechowywania w lodówce. Przepis można co prawda uprościć, ale zapewniam, że nie warto - to już nie będzie to...

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastawiamy 0,5l wody do zagotowania.

  2. Mielimy twaróg intensywnie dosypując przy tym cukier (zużywamy w tym celu cały przewidziany cukier kryształ). Mielimy ser jeszcze dwukrotnie i wstawiamy do lodówki.

  3. W międzyczasie woda się zagotuje - rozpuszczamy galaretkę; naczynie z galaretką wstawiamy do zimnej wody.

  4. Masło ucieramy z dwiema łyżkami cukru pudru.

  5. Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru pudru (białek do tego deseru nie wykorzystujemy).

  6. Ser, masło i żółtka łączymy (najlepiej zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera) i już nie schładzamy, żeby nie było zbyt sztywne przy układaniu w formie.

  7. Myjemy i odszypułkowujemy truskawki, jedną szklankę truskawek intensywnie miksujemy.

  8. W tortownicy 26cm układamy biszkopty na dnie, maczając je (od strony ciasta) w sosie truskawkowym. Najpierw układamy całe biszkopty, potem uzupełniamy pokruszonymi kawałkami. Boki tortownicy wykładamy ładnymi połówkami biszkoptów, również maczając je w sosie truskawkowym - od strony ciasta. Jeśli zostanie resztka sosu - kładziemy ją również na biszkopty.

  9. Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy serowej, a na niej układamy dywanik z plasterków truskawek. Na to nakładamy resztę masy i przybieramy połówkami mniejszych truskawek układając je we wzór. Schładzamy w lodówce.

  10. Jak galaretka zacznie tężeć, delikatnie wlewamy ją na wierzch, po czym umieszczamy w lodówce. Po godzinie deser jest gotowy, choć najlepszy jest nazajutrz (o ile dotrzyma :) ).

Komentarze do przepisu (8)

moniaolt 09 czerwca 2009
Dobra sałatka, ja robiłam bez cebuli, ale jak kto lubi
Tosca 09 czerwca 2009
Z tego, co widzę to to jest ciasto, a nie sałatka! ;) Jakos nie dojrzałam cebuli w składzie... :D
margo21 22 sierpnia 2009
bardzo smakowicie wygląda -wypróbuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki