Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszny duet truskawkowy z pianką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i olejem. Małymi porcjami dodawaj mąkę z proszkiem. Masę połącz z pianą. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 180oC.
Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj. Galaretki rozpuść we wrzątku. Mleko ubij mikserem, aż podwoi objętość. Miksując, wlewaj powoli chłodną galaretkę i mus owocowy. Ostudź piankę i wylej ją na ciasto w formie. Wstaw do lodówki, by pianka stężała.
Resztę umytych truskawek (odłóż parę do dekoracji) zagotuj z cukrem i sokiem z cytryn. Gorące przetrzyj przez sitko i rozmieszaj z mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody. Sosem po- lej pokrojone ciasto. Udekoruj truskawkami i pistacjami.Źródło: Naj