Pyszne truskawkowe serca

Pyszne truskawkowe serca
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LenaMS
Przepyszne drożdżówki nadziane dżemem truskawkowym, najlepiej swojej roboty :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w letnim mleku. Odczekać 20-30min.

  2. Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać zaczyn, żółtko i masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno być dość elastyczne.Przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5h do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie wysypać na stolnicę trochę mąki. Ciasto uformować w walec i pokroić na 8 części. Podsypywać mąką w razie potrzeby (ale nie za dużo żeby ciasto pozostało elastyczne i po upieczeniu żeby nie stwardniało). Każdą z części formować w kształcie kółka i rozwałkować na placek grubości ok.0,5cm. Na każdy placek nakładać po łyżce dżemu truskawkowego (może być oczywiście inny ulubiony - rewelacyjne sa również malinowe i np. konfitura śliwkowa z wanilią i pomarańczą). Placuszek zwinąć w rulonik, a następnie na pół sklejając ze sobą końce. Po przeciwnej stronie (na "brzuszku") przeciąć uformowaną bułeczkę wzdłuż zostawiając ok.2-3 cm przy zlepionych końcach. Rozcięte części ostrożnie odwinąć na boki formując serduszko.

  4. Uformowane bułeczki kłaść na formie wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach (na typową prostokątną formę max. 4 szt.). Rozgrzać piekarnik do ok. 180st. W czasie nagrzewania piekarnika zostawić bułeczki do wyrośnięcia (na jakieś 20min.). Piec aż do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

GosiaKG 31 marca 2010
Wyglądają cudnie! z pewnością wypróbuję!
Składniki
Składniki