Pyszne tartaletki z kremem

Pyszne tartaletki z kremem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasteczka są bardzo kruche. Trzeba ostrożnie wyjmować je z foremek. Po napełnieniu kremem jeszcze dać na jakiś czas do lodówki.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko wiejskie
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 banany

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego i jajka zarobić ciasto. Rozwałkować je na stolnicy na grubość 0,5 cm. Foremką do tartaletek wykrawać ciastka. Wylepić nim wysmarowane masłem foremki. Obciążyć ciastka np. fasolą, aby się nie wybrzuszyły w czasie pieczenia. Piec do zrumienienia w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 10-15 min.

  2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Dać do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć połączyć ze zmiksowanymi bananami. Napełnić tartaletki.

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko wiejskie
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 banany
Składniki